Η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας

Φιλοσοφία

H “Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας” είναι ερασιτεχνικός σύλλογος με έδρα τη Λάρισα, και ασχολείται συστηματικά από το 1996 με τη μελέτη, ανάπτυξη και διάδοση της φωτογραφίας ως σύγχρονου εκφραστικού και εικαστικού μέσου.

Ο χώρος στον οποίο στεγάζεται και λειτουργεί ο σύλλογος μας- στο κτήριο Ζιαζιά, επί της οδού Ροδόπης 48, στην συνοικία της Χαραυγής -  έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Λαρισαίων.

 

 

Στόχοι

Σκοπός του συλλόγου είναι η  προώθηση και διάδοση της φωτογραφικής τέχνης, η βελτίωση του γνωστικού, τεχνικού και καλλιτεχνικού  επιπέδου των μελών της, η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και η προβολή της Πόλης μας, μέσα από τη φωτογραφία, με τη δημιουργία σχετικού φωτογραφικού αρχείου.

Διοικητικό Συμβούλιο
Δημήτριος Πάλλης

Δημήτριος Πάλλης

Γραμματέας
Βασίλειος Νάκος

Βασίλειος Νάκος

Αντιπρόεδρος
Αναστασία Ιωαννίδου

Αναστασία Ιωαννίδου

Έφορος Δημοσίων Σχέσεων

Ιστορικό

Η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας δημιουργήθηκε στα τέλη του 1995 έπειτα από μια ιδέα του Γιάννη Κυρατζούλη σχετική με τη δημιουργία στην πόλη της Λάρισας κάποιου ερασιτεχνικού συλλόγου που να ασχολείται με την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας. Στο πρώτο κάλεσμα (ιδρυτική συνέλευση) μαζεύτηκαν πάνω από πενήντα φωτογράφοι ερασιτέχνες και επαγγελματίες από τη Λάρισα και τις γύρω περιοχές (Ελασσόνα, Αγιά κ.λ.π.).

Ο χώρος που στεγάστηκε  ήταν το Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου επί της οδού Βόλου αρ.137 όπου παρέμεινε περίπου για έναν χρόνο και στη συνέχεια πάλι επί της οδού Βόλου αρ.80 (στο ίδιο Πολιτιστικό Κέντρο) όπου  παρέμεινε μέχρι τα μέσα του 2004.

Μετά τις πρώτες εκλογές για την ανάδειξη Δ.Σ. του συλλόγου, τον Μάιο του 1996, στις οποίες εκλέχθηκε πρόεδρος ο Γιάννης Κυρατζούλης, στη λέσχη ξεκίνησαν μαθήματα φωτογραφίας από τον ίδιο αλλά και από επαγγελματίες φωτογράφους για την επιμόρφωση των μελών της.

Κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας της λέσχης προκηρύχθηκε και διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα το θεσσαλικό τοπίο και ειδικότερα τον Πηνειό. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην κριτική επιτροπή συμμετείχε και ο πανελλήνιας εμβέλειας, Λαρισαίος φωτογράφος Τάκης Τλούπας.

Tο Μάρτιο του 2002 η λέσχη προχώρησε στην έκδοση  φωτογραφικού λευκώματος με αφορμή την ετήσια έκθεση φωτογραφιών των μελών της για να συνεχίσει τα επόμενα έτη στην έκδοση άλλων δυο λευκωμάτων και ενός αφιερώματος στους Θεσσαλούς Ολυμπιονίκες με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.   

Το Μάρτιο επίσης του 2002 η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας πήρε μέρος στην 1η Πανελλήνια συνάντηση ερασιτεχνικών λεσχών και ομάδων που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Το Καλοκαίρι του 2004 έγινε η μεταστέγαση της λέσχης σε χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου «Σωτηρίου Ζιαζιά», στη συνοικία Χαραυγή της πόλης.

Στο νέο της χώρο διαμόρφωσε γραφείο για τις ανάγκες της και σκοτεινό θάλαμο τεσσάρων θέσεων εργασίας. Ο εξοπλισμός του σκοτεινού Θαλάμου αποτελείται από τέσσερις μεγεθυντήρες μάρκας Kaiser.

 Υπάρχει  αίθουσα διαλέξεων 100 θέσεων στην οποία πραγματοποιούνται τα μαθήματα της λέσχης με χρήση βιντεοπροβολέα και ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Ο χώρος του φουαγιέ διαμορφώθηκε και άρχισε να χρησιμοποιείται αμέσως ως  εκθεσιακός χώρος της λέσχης

Η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας επίσης διαθέτει βιβλιοθήκη – που λειτουργεί και δανειστική για τα μέλη της – με περισσότερα από 500 βιβλία για την τέχνη της φωτογραφίας, την ιστορία της κ.ο.κ., η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία.

Από την τιμητική βραδιά στον αείμνηστο πια Τάκη Τλούπα
Από την τιμητική βραδιά στον αείμνηστο πια Τάκη Τλούπα
Από την τιμητική βραδιά στον αείμνηστο πια Τάκη Τλούπα
Από την τιμητική βραδιά στον αείμνηστο πια Τάκη Τλούπα