Duality από τον Στυλιανό Παπαρδέλα

Duality από τον Στυλιανό Παπαρδέλα
·

Η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του πρώτου βιβλίου του φωτογράφου Στέλιου Παπαρδέλα, με τίτλο “Duality”, την Πέμπτη 5 Δεμβρίου στις 8.30 μμ στο Πνευματικό Κέντρο Ζιαζιά (Ροδόπης 48, στη Χαραυγή). Για το βιβλίο θα μιλήσουν η ιστορικός τέχνης Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου και ο φωτογράφος Δημήτρης Πάλλης, μέλος του ΔΣ της ΦΛΛ. Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιούλας.

Το Duality απαρτίζεται από δύο ενότητες, το “In touch” και το “Out of Touch”. Δύο οπτικές που αλληλεπιδρούν, συγκρούονται αλλά και αλληλοσυμπληρώνουν η μια την άλλη. Η κάθε ενότητα αποτελείται κυρίως από δίπτυχα. Σε κάθε δισέλιδο οι εικόνες συνιστούν δύο ιστορίες από διαφορετικά μέρη του κόσμου που μαζί συνθέτουν μια τρίτη ιστορία, και το σύνολό αυτών την ιστορία της κάθε ενότητας. Οι “σκηνές” είναι βασισμένες στη στιγμή. Στη ροή όμως της πραγματικότητας, αυτές οι σκηνές θα μπορούσαν να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε από τα δύο μέρη του βιβλίου. Από την μία το “In touch”, “εξετάζει” μια ζωή γεμάτη συνδέσεις, χαρά και ζωντάνια, όπου μέσα από την απλότητα της καθημερινής ζωής ξεπηδούν στιγμές υπερβατικές, που συνθέτουν την ποίηση της καθημερινότητας. Ένα οδοιπορικό αυθορμητισμού στην ζωή των φωτογραφιζόμενων και του φωτογράφου. Από την άλλη το “Out of touch” είναι μια σειρά φωτογραφιών περασμένες από το κόσκινο της τετράγωνης λογικής. Ένας κόσμος γεμάτος προβληματισμούς που προκύπτουν κυρίως από ένα πάτερν επαναλαμβανόμενων σκέψεων που οδηγούν σε μια οδυνηρή πραγματικότητα, γεμάτη φόβους, δογματισμό, αποξένωση, προκαταλήψεις και μια απέλπιδα προσπάθεια να χειριστούμε και να προκαθορίσουμε ένα μέλλον που δεν μπορούμε πραγματικά να προβλέψουμε με κανένα τρόπο. To Duality είναι ένα προσωπικό ταξίδι του φωτογράφου που ξεκινάει να εξελίσσεται σε όλο τον πλανήτη και καταλήγει στον δικό του εσωτερικό κόσμο μέσα από ερωτήματα υπαρξιακά και μια συλλογή από “αντανακλάσεις” μέσα από τους φωτογραφιζόμενους και την διαδικασία της φωτογράφισης.

Βιογραφικό:
Ο Στυλιανός Παπαρδέλας γεννήθηκε στην Λάρισα και μεγάλωσε στην Κρήτη. Ξεκίνησε την φωτογραφία το 2006 από την Φωτογραφική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2009 έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από σαράντα χώρες του κόσμου, δουλεύοντας το προσωπικό του πρότζεκτ “In touch”. Το 2014 βραβεύτηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και μίλησε στο TedxHeraklion. Ο τίτλος της ομιλίας του ήταν “Surpassing comfort zone”. Το 2015 ξεκίνησε ενα καινούριο πρότζεκτ με όνομα “Out of Touch”. Δουλειές του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή και Ελληνικά μέσα όπως, Al Jazeera, Huffington Post, NPR, Spiegel Online, IRIN, VICE, National Geographic, The Press Project, Καθημερινή και το Blue της Aegean. Έχει παρουσιαστεί στο βιβλίο του David Gibson “100 great street photographs” μαζί με πολλούς από τους Μάστερς της φωτογραφίας. Επίσης έχει συνεργαστεί με διεθνή ΜΚο όπως ICRC, United Nations, Barretstown. Από το 2010 έως και σήμερα μετράει δύο προσωπικές εκθέσεις και πάνω από 15 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εκ των οποίων η τελευταία ήταν στο Φεστιβάλ εικαστικών τεχνών “Monitor Fest”.

Δημοσίευση: 
28 Νοεμβρίου 2019 - 14:19