Μανώλης Κασιμάτης, φωτογράφος-ερευνητής

Ερευνώντας και καταγράφοντας τις φωτογραφικές λέσχες, ομάδες και φωτοδιαδικτιακές κοινότητες και τις προσπάθειες συντονισμού τους.
Μανώλης Κασιμάτης, φωτογράφος-ερευνητής
·

Η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων παρουσιάζει τον
Φωτογράφο-Ερευνητή Μανώλη Κασιμάτη, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου ώρα 20.00 στο Πνευματικό Κέντρο Ζιαζιά στη Χαραυγή. Η εκδήλωση έχει σαν θέμα τις φωτογραφικές ομάδες στην Ελλάδα.

 

Μέχρι το 2002 ξεχωριστή καταγραφή φωτογραφικών λεσχών και ομάδων δεν είχε ξαναγίνει, ούτε καμία αναλυτική μελέτη για τη δράση τους αλλά και καμμία αντίστοιχη προσπάθεια πανελλήνιου συντονισμού. Μελετώντας ιστορία τέχνης ο ομιλητής διαπίστωσε ότι, οι ομάδες-κινήματα τέχνης είναι ομοιογενή, αυτόνομα, λειτουργούν ανεξάρτητα από κυρίαρχους θεσμούς και ο ρόλος τους είναι τελείως διαφορετικός στο εικαστικό γίγνεσθαι (είτε πρόκειται για εικαστικές ομάδες είτε φωτογραφικές, οπτικοακουστικές ή άλλες). Η ανάγκη δημιουργικής έκφρασης γεννάει την ομάδα και αυτή η ανάγκη τη συντηρεί στον κοινωνικό ιστό, όπως επίσης για ορισμένες, αυτή καθεαυτή η παρεμβολή της στην κοινωνία. Δυστυχώς στην Ελλάδα τα θέματα αυτά είναι ανεξερεύνητα και μη καταγεγραμμένα, σαφώς λόγω έλλειψης θεωρητικής κατάρτισης και προσέγγισης. Εξαιτίας της έκδοσης ενός οδηγού, μέσα σε αυτό το μπερδεμένο τοπίο, αποφάσισε να ξεκινήσει με την εξής σοβαρή διαφοροποίηση: να κατατάξει και να καταγράψει τις φωτογραφικές ομάδες και λέσχες με την όποια ιδιαίτερη δράση, ξεχωρίζοντάς τες από τα φωτογραφικά εκπαιδευτικά τμήματα των δήμων. Η 1η πανελλήνια συνάντηση-έκθεση ομάδων και λεσχών φωτογραφίας πραγματοποιήθηκε στις 2-3 Μάρτιου 2002, στον εκθεσιακό χώρο του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. 38 φωτογραφικές ομάδες από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν την πορεία τους, με φωτογραφίες, αφίσες, έντυπα, λευκώματα κ.ά. Η 2η Πανελλήνια Συνάντηση Φωτογραφικών Ομάδων και Λεσχών πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς) 27 έως 29 του Οκτώβρη του 2006. Προβλήθηκαν 36 ταινίες, ως παρουσιάσεις ομάδων ή του έργου τους. Στη συνάντηση πήραν μέρος, τελικώς, 52 ομάδες....

 

 

Βιογραφικό:

Ο Μανώλης Κασιμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε Γραφικές Τέχνες/σχολές ΠΕΤΡΑ, εκτύπωση όφσετ/ΚΕΚ ΜΟΣΧΑΤΟΥ, ηλεκτρονική τυπογραφία /ψηφιακή επεξεργασία /ΚΕΚ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ. Μέλος Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Ιδρυτικό μέλος της πολιτιστικής εταιρείας ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ και της πειραματικής φωτογραφικής ομάδας PROVA D `ARTE. Μέλος του Φοίβου (Οργανισμός πνευματικών δικαιωμάτων επαγγελματιών δημιουργών φωτογράφων), του ΟΣΔΕΕΤΕ (Οργανισμός πνευματικών δικαιωμάτων εικαστικών) και του ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός πνευματικών δικαιωμάτων συγγραφέων).Ήταν εκδότης του φωτογραφικού περιοδικού ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ. Διετέλεσε αρθρογράφος-συνεργάτης του περιοδικού ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΔΩΛΟ και αρθρογράφος στα περιοδικά ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ, PHOTOnet. Ήταν ιδρυτικό μέλος της φωτοπαρέας ARS LONGA-VITA BREVIS, της διαδυκτιακής ομάδας PHOTO-ZONE.NET και της Α.Κ.Π.Ι. Τα έτη 1978-2002 ήταν μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας και μέλος ΔΣ, 2001-03 μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, 2002-04 μέλος της πολιτιστικής εταιρείας ΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ και το 2000-08 μέλος της Ένωσης Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθηνών και μέλος ΔΣ. Μέλος ΔΣ του σωματείου ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ. Φωτογραφίες του διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά, καταλόγους- λευκώματα και σε φωτογραφικές σελίδες στο διαδίκτυο. Έχει διατελέσει μέλος κριτικών επιτροπών φωτογραφικών διαγωνισμών. Υπήρξε εξεταστής πιστοποίησης πρακτικού τομέα στα ΙΕΚ φωτογραφίας (2006-07). Έχει κάνει 7 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οργάνωσε και επιμελήθηκε φωτογραφικές εκθέσεις και άρθρα, το φωτογραφικό δημιουργικό έργο του πατέρα του ΣΤΕΛΙΟΥ, φωτορεπόρτερ της προδικτατορικής εφημερίδας ΑΥΓΗΣ. Επιμελείται και οργανώνει με την πολιτιστική εταιρεία ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ εκθέσεις φωτογραφικών Ντοκουμέντων 1940-74 και ταυτόχρονα μελετάει την ιστορική αξία και δυναμική της φωτογραφίας ντοκουμέντου αυτής της περιόδου. Παρουσίασε το φωτογραφικό του έργο σε αρκετές φωτογραφικές ομάδες. Έχει συγγράψει φωτογραφικές και ιστορικές μελέτες και λευκώματα. Συμμετείχε σε πολλά ιστορικά και φωτογραφικά συνέδρια και ημερίδες ως εισηγητής και πραγματοποιεί ομιλίες –παρουσιάσεις.

 

http://www.manolokasimatis.gr/
http://www.eteriafotografizontas.blogspot.gr/
http://www.facebook.com/fotografizontas

Δημοσίευση: 
29 Οκτωβρίου 2019 - 09:30