Παρουσίαση αρχαιολογικής φωτογραφίας απο τον Λ. Χατζηαγγελάκη

εκδήλωση στο χώρο της ΦΛΛ
Παρουσίαση αρχαιολογικής φωτογραφίας απο τον Λ. Χατζηαγγελάκη
·

Η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας σε συνεργασία με το Δήμου Λαρισαίων, διοργανώνει ομιλία και παρουσίαση της έκθεσης αρχαιολογικής φωτογραφίας με τίτλο «Μνήμης Ψήγματα» από τον Αρχαιολόγο, Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, Λεωνίδα Π. Χατζηαγγελάκη, την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017 στις 8.00 μμ στο Πνευματικό Κέντρο Ζιαζιά στη Χαραυγή οδός Ροδόπης 48.

Η φωτογραφία, ως αξιόπιστος μηχανικός τρόπος καταγραφής του ορατού κόσμου, πολύ γρήγορα βρέθηκε στο πλευρό της επιστήμης της αρχαιολογίας και της συντήρησης, εξυπηρετώντας τις ανάγκες καταγραφής στοιχείων, αρχειοθέτησης, περιγραφής αλλά και εικονογράφησης αρχαιολογικών εντύπων και εκδόσεων.

Η φωτογραφική απεικόνιση στην αρχαιολογία, έχοντας ως υπόβαθρο την καλή γνώση του εξοπλισμού και της τεχνικής, ενισχύει την καθαρά επιστημονική και τεχνική καταγραφή της αρχαιότητας, μα και την αισθητική προσέγγιση της αρχαίας τέχνης. Σημαντικό ρόλο στη φωτογραφική τεκμηρίωση, τόσο στο πεδίο της ανασκαφής όσο και στο εργαστήριο, επιτυγχάνεται με τη χρήση ψηφιακής φωτογραφίας. Από τα αρχικά στάδια ενός αρχαιολογικού προγράμματος σημαντικός στόχος θεωρείται η ενσωμάτωση των ρεαλιστικών απεικονίσεων των αρχιτεκτονικών λειψάνων και των ευρημάτων της ανασκαφής, καθώς οι αρχαιολόγοι ανασκάπτουν στον πραγματικό χώρο και στη συνέχεια ερμηνεύουν δισδιάστατα με εικόνες και σχέδια. Η ερμηνεία μπορεί να υποβοηθηθεί σημαντικά εφόσον τα αρχαιολογικά στοιχεία είναι σε θέση να παρατηρηθούν από όλες τις απόψεις.
Η παρουσίαση της έκθεσης «Μνήμης Ψήγματα» προσεγγίζει και ανιχνεύει με εικαστική διάσταση ορισμένα μνημεία και χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας, ήτοι της Λάρισας, των Τρικάλων, της Καρδίτσας και του Μαγνησίας.
Η έκθεση αποτελείται από πέντε ενότητες, που μέσα από επιλεγμένες φωτογραφίες, ως ευρέως διαδεδομένη μορφή έκφρασης, αφηγούνται και περιγράφουν, μίας περιόδου είκοσι πέντε ετών, την απεικόνιση αρχαιοτήτων μέσα από την ανασκαφική διαδικασία, την αποκάλυψη αγαλματιδίων ή άλλων ευρημάτων, την επιγραφική τεκμηρίωση ταύτισης πόλεων, την παρουσίαση κάποιων αρχαϊκών ναών, την προβολή ορισμένων αρχαίων ευρημάτων, προτείνοντας με μία άλλη ματιά, άλλοτε διακριτικά και άλλοτε με άμεσο και έντονο τρόπο, τη δημιουργική παρουσία του φωτογράφου στο χώρο.
Παρουσιάζονται ανασκαφικές απόψεις από αρχαιολογικές θέσεις – από τον Συκεώνα, το Ερμήτσι, τους Γόμφους, το Φανάρι, τα Τρίκαλα – τα αρχαία θέατρα της Λάρισας και τα βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία της – τον Άγ. Αχίλλιο, τα οθωμανικά λουτρά, το Μπεζεστένι -, τμήματα λειψάνων της οχυρωματικής τεχνικής των πόλεων – Αγρελιά Τρικάλων, Γορίτσα Βόλου, βελίκα Λάρισας, Γριζάνο Τρικάλων –, αρχαϊκούς ναούς από τη Μητρόπολη Καρδίτσας, τον Σωρό Βόλου και το Πύθιο Ελασσόνας, βυζαντινοί ναοί – Πόρτας Παναγιά Πύλης και Τιμίου Σταυρού Κρανέας και Κλοκωτού Τρικάλων, επιλεγμένα αντικείμενα από την περιοχή της Καρδίτσας που εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας.

Αποτελούν διαχρονικά δείγματα της εποχής τους, από την προϊστορική έως τα νεότερα χρόνια, στον θεσσαλικό χώρο, αποτυπώνοντας πολιτισμικές διαδρομές και συνομιλίες, καταγράφοντας ταυτόχρονα την πληροφορία και την υποκειμενική, συνήθως «πραγματικότητα», καθώς η φωτογραφία πριν από όλα περιγράφει και περικλείει μέσα τη στιγμή τού χρόνου, από τη μη διάρκεια και στην ακινησία.
Εμείς οι άνθρωποι, που μεταβαλλόμαστε σε πολίτες μέσα από τις κοινωνικές σχέσεις και τη συμμετοχή μας στις υποθέσεις του δήμου, επεμβαίνουμε στον φυσικό χώρο, δημιουργούμε το αστικό δομημένο περιβάλλον, του προσδίδουμε συγκεκριμένο νόημα και αξία. Στα ιστορικά, μνημειακά σύνολα διαβάζουμε τη διαχρονία των ιστορικών γεγονότων. Τα υλικά κατάλοιπα της μνήμης γίνονται μαρτυρίες, «σήματα», μνημεία.

Βιογραφικό:
Ο Λεωνίδας Π. Χατζηαγγελάκης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Εργάστηκε ως αναπληρωτής καθηγητής στο Λύκειο Βελεστίνου και κατόπιν στην ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων μέχρι το 2003. Από το 2003 διετέλεσε Διευθυντής στη ΛΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων (δυτικής Θεσσαλίας).
Κατά τη διάρκεια της θητείας του διενήργησε ανασκαφικές έρευνες σε αρχαιολογικές θέσεις της Μαγνησίας και της δυτικής Θεσσαλίας και συστηματικές ανασκαφές στα πλαίσια μεγάλων έργων, όπως οι Ε. Ο. Καρδίτσας – Λάρισας, Τρικάλων – Λάρισας, σε πολλές θέσεις του Ε – 65 κ. α. Παράλληλα προχώρησε στην εκπόνηση μελετών και στην εκτέλεση έργων για την ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων από το Β΄ & Γ΄ ΚΠΣ.
Επίσης, υλοποίησε το έργο του «Εξοπλισμού και της Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας» και τη λειτουργία αυτού. Ιδιαίτερη μέριμνα έδωσε στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, προβολής των αρχαιολογικών χώρων της Θεσσαλίας σε συνεργασία με άλλους φορείς. Δημοσιεύει άρθρα, μελέτες και ενημερωτικά κείμενα για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Θεσσαλίας στον Τύπο της Θεσσαλίας και γενικότερα. Δραστηριοποιείται στη Λάρισα με την προβολή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς με Εκθέσεις Φωτογραφίας, ομιλίες, διαλέξεις, περιηγήσεις.
Ο Λεωνίδας Π. Χατζηαγγελάκης συμμετέχει σε Διεθνή, Πανελλήνια και Τοπικά Συνέδρια και Σεμινάρια ως μέλος οργανωτικής επιτροπής, ως σύνεδρος, ως ομιλητής. Εισηγητής σε Επιμορφωτικά Σεμινάρια. Υπήρξε Τακτικό μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) (1984 - 1987) και Αντιπρόεδρός του (2010 – 2012). Διετέλεσε Γραμματέας και Τακτικό μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Θεσσαλίας. Αναπληρωματικό μέλος του Β΄ Πενταμελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και αναπληρωματικό μέλος Ειδικών Επιτροπών αξιολόγησης του ΥΠΠΟ. Έχει εποικοδομητική συνεργασία με την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Παρουσίαση αρχαιολογικής φωτογραφίας απο τον Λ. Χατζηαγγελάκη
Παρουσίαση αρχαιολογικής φωτογραφίας απο τον Λ. Χατζηαγγελάκη
Δημοσίευση: 
21 Ιουνίου 2017 - 10:16