Εικόνες μιας άλλης Ευρώπης

ομιλία του φωτογράφου Κ. Πίττα στην Φωτογραφική Λέσχη
Κωνσταντίνος Πίττας
·

Η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας και Νεολαίας διοργανώνει ομιλία και παρουσίαση της δουλειάς του Κ. Πίττα την Τρίτη 12 Απριλίου 2016 στις 8.30 μμ στο Πνευματικό Κέντρο Ζιαζιά στη Χαραυγή οδός Ροδόπης 48.

Ο Κωνσταντίνος Πίττας γεννήθηκε στην Αθήνα όπου τέλειωσε το Βαρβάκειο και το Ε.Μ. Πολυτεχνείο. Μετά από μεταπτυχιακές σπουδές στη Γάλλια, επιστρέφει στην Αθήνα για να εργαστεί σαν μηχανικός. Σύντομα, το 1984, αρχίζει να φωτογραφίζει, εγκαταλείπει τη δουλειά του και τελειώνει σε ένα χρόνο το πρώτο του φωτογραφικό σχέδιο, το “Αθήνα, 1984”.

Tα τελευταία χρόνια πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ταξίδεψε σε όλες σχεδόν τις χώρες της τότε Ευρώπης, Δυτικής και Ανατολικής, από τη Λισσαβώνα μέχρι την Κρακοβία, προσπαθώντας να απεικονίσει τους Ευρωπαίους σαν μια ολότητα, σαν μια μεγάλη οικογένεια, χωρίς σύνορα και Τείχη. Προσπάθησε να δει περά από πολιτικά συστήματα, εθνικές ταυτότητες, ιδεολογίες, να δει από μέσα τα συγκεκριμένα πρόσωπα που συναντούσε τυχαία στους ευρωπαϊκούς δρόμους, που ζούσαν στο περιθώριο της Ιστορίας, βαθιά σημαδεμένα από αυτήν, να καταλάβει την προσωπική τους μοίρα, τη μοίρα του ανθρώπου εν τέλει. Η προσπάθεια και το ταξίδι κράτησαν πέντε χρόνια και τέλειωσαν όταν έπεσε το Τείχος. Ένοιωσε τότε ότι η δουλεία του δεν είχε πια νόημα και την “έθαψε” για 25 χρόνια. Σήμερα που τα τείχη υψώνονται και πάλι, είναι δυστυχώς επίκαιρη ξανά. Μια πρώτη επιλογή από τα 25.000 αρνητικά εκδόθηκε πριν από τρεις μήνες σε βιβλίο, τις “Εικόνες μιας άλλης Ευρώπης”.

Εικόνες μιας άλλης Ευρώπης
Κωνσταντίνος Πίττας
Δημοσίευση: 
06 Απριλίου 2016 - 00:01