Πηνειός, ο ποταμός της Θεσσαλίας σήμερα

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φωτογραφίας
Πηνειός, ο ποταμός της Θεσσαλίας σήμερα
·

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φωτογραφίας με τίτλο «Πηνειός, ο ποταμός της Θεσσαλίας σήμερα» διοργανώνεται από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης & Αποχέτευσης Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας και θα έχει διάρκεια έως και τις 20 Μαΐου 2014.

 

O Πηνειός είναι ένα ποτάμι που το όνομά του έχει συνδεθεί με άπειρους μύθους. Αποτελεί έναν σημαντικό υδροβιότοπο της Θεσσαλίας και ειδικότερα της Λάρισας, στον οποίο βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη σπάνιων ζώων και πουλιών.

Ο Πηνειός είναι το μεγαλύτερο ποτάμι της Θεσσαλίας και είναι γνωστός από τα αρχαία χρόνια. Σύμφωνα με την μυθολογία ο Πηνειός ήταν γιος του Ωκεανού και της Τιθύος και πατέρας της νύμφης Δάφνης, ιέρειας της Μητέρας Γης. Τη Δάφνη κυνήγησε ο Απόλλωνας γοητευμένος από την ομορφιά της και όταν την έφθασε αυτή επικαλέσθηκε τη Μητέρα Γη, η οποία την εξαφάνισε και στη θέση της άφησε το φυτό δάφνη.

Επίσης, κατά την αρχαιοελληνική θρησκεία, ο Πηνειός ήταν θεός του ποταμού, συνδεδεμένος με τη γονιμότητα.

Τη σημερινή του μορφή το ποτάμι την πήρε μετά την απομάκρυνση των υδάτων της άλλοτε μεγάλης Θεσσαλικής λίμνης, από ρήγμα που δημιουργήθηκε στην κοιλάδα των Τεμπών. Διατρέχει το νομό Λάρισας εισερχόμενος στην πεδιάδα από τα στενά του Καλαμακίου και εκβάλλει στο Αιγαίο στη θέση Στόμιο (Τσάγεζι). Στη διάρκεια της διαδρομής του, δέχεται τα νερά από τους παραπόταμούς του Τιταρήσιο, Παλιομάντανο, Βουλγάρα, Σαραντάπορο, Ελασσονίτικο, Ξεριά και Σμολιώτικο.

Το μήκος του φθάνει τα 205 χιλιόμετρα και είναι ο τρίτος σε μήκος ποταμός της Χώρας. Μετά την Λάρισα δημιουργεί έντονους μαιανδρισμούς, διέρχεται την κοιλάδα των Τεμπών και εκβάλλει στο Αιγαίο σχηματίζοντας μικρό Δέλτα.

Ο υδροβιότοπος του Δέλτα προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar. Στην περιοχή αυτή συναντά κανείς σπάνια είδη ζώων και πουλιών, όπως είναι οι ερωδιοί, τα φλαμίνγκο και οι κορμοράνοι.

 

 

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης & Αποχέτευσης Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας αποφάσισε να προσκαλέσει όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν, στο διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα: «Πηνειός, ο  ποταμός της Θεσσαλίας σήμερα».

Απευθύνουμε πρόσκληση ελεύθερης συμμετοχής σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους αλλά και σε κάθε άνθρωπο με καλλιτεχνική διάθεση και θέληση να ανακαλύψει και να φωτογραφίσει τις θετικές και αρνητικές όψεις του «Πηνειού ποταμού της Θεσσαλίας».

Οι φωτογραφίες θα περάσουν από την αξιολόγηση ειδικής επιτροπής, που θα συσταθεί ειδικά για αυτό το σκοπό. Τα κριτήρια επιλογής θα είναι αισθητικά, καλλιτεχνικά και η σχετικότητα με το θέμα του διαγωνισμού. Η επιτροπή θα ανακοινωθεί με τη λήξη του διαγωνισμού.

Την επιμέλεια του διαγωνισμού αναλαμβάνει η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας.

Τα βραβεία του διαγωνισμού θα είναι τα εξής: 1ο βραβείο 1000 €, 2ο βραβείο 700 € και 3ο βραβείο 500 €

Θα δοθούν επίσης τρεις έπαινοι για την 4η 5η και 6η διάκριση.

Οι 20 καλύτερες φωτογραφίες θα αναρτηθούν σε έκθεση στο χώρο της ΔΕΥΑΛ την 7 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ: Με την ανακοίνωση του δελτίου τύπου.
ΛΗΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ: 20 Μαΐου 2014

 

Όροι Συμμετοχής

  1. Κάθε διαγωνιζόμενος επιτρέπεται να συμμετάσχει με μέχρι πέντε (5) φωτογραφίες, μαυρόασπρες ή έγχρωμες. Στον φάκελο αποστολής των φωτογραφιών πρέπει να σημειώνεται α) το όνομα και το επίθετο του φωτογράφου, β) Ο τίτλος της κάθε φωτογραφίας αν υπάρχει και μια μικρή περιγραφή καθώς και ο χρόνος και ο τόπος λήψης της φωτογραφίας.
  2. Οι φωτογραφίες πρέπει να αποστέλλονται εκτυπωμένες σε μέγεθος 20 x 30 εκατοστά (χωρίς να αναγράφεται επάνω της το ονοματεπώνυμο του φωτογράφου και σε ηλεκτρονική μορφή σε CD, στη μέγιστη ανάλυση της φωτογραφικής μηχανής, προκειμένου να εκτυπωθούν σε μεγαλύτερο μέγεθος αν χρειαστεί. Η αποστολή των φακέλων θα γίνεται ταχυδρομικώς στη διεύθυνση:
    ΕΛΤΑ
    ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
    POST RESTAND   41001 ΛΑΡΙΣΑ
    Οι φωτογραφίες και τα CD δεν θα επιστραφούν.
  3. Η ημερομηνία λήξης αποστολής συμμετοχών ορίζεται η 20 Μαΐου 2014.
  4. Γίνονται δεκτές μόνον ψηφιακές φωτογραφίες. Μορφή φωτογραφιών JPG (image quality 12) με ανάλυση τουλάχιστον 72 dpi και με τουλάχιστον 3.000 pixels τη μακρύτερη πλευρά.
  5. Η ονομασία των ψηφιακών αρχείων που θα αποσταλούν θα πρέπει να αποτελείται από το επώνυμο του φωτογράφου με λατινικούς χαρακτήρες ακολουθούμενο από κάτω παύλα (_) ακολούθως το πρώτο γράμμα του μικρού ονόματος ακολουθούμενο από κάτω παύλα (_) και τελικώς τον αριθμό της εικόνας, π.χ. Για τον Παπαδόπουλο Νικόλαο: Papadopoulos_N_01 .jpg.
  6. Γίνονται δεκτές έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Επιτρέπεται η ελαφριά επεξεργασία της φωτογραφίας στον τομέα της φωτεινότητας και του κοντράστ. Η μετατροπή έγχρωμης σε ασπρόμαυρη, η κατάτμηση (crop) της πρωτότυπης, και όλες γενικά οι επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν και στο σκοτεινό θάλαμο. Δεν επιτρέπεται το μοντάζ (σύνθεση), η προσθήκη ψηφιακής κορνίζας και υπογραφής (watermark), η αφαίρεση, η προσθήκη στοιχείων της εικόνας και ο μερικός αποχρωματισμός (τμήματος ή στοιχείου) της εικόνας και οποιαδήποτε τοπική επεξεργασία.
  7. Οι φωτογραφίες με πιθανόν ανάρμοστο περιεχόμενο θα αποκλείονται και δε θα γίνονται δεκτές φωτογραφίες που έχουν διακριθεί σε άλλον διαγωνισμό.
  8. Οι φωτογραφίες θα περάσουν την αξιολόγηση ειδικής επιτροπής, που θα συσταθεί ειδικά για αυτά το σκοπό. Η τελετή απονομής και η έκθεση θα πραγματοποιηθούν την 6 Ιουνίου 2014.
  9. Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό εκχωρούν στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης & Αποχέτευσης Δήμου Λαρισαίων το δικαίωμα να δημοσιεύσει τις φωτογραφίες στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο και στα ΜΜΕ ή internet και να τις παρουσιάσει σε εκτυπωμένη φυσική μορφή, χωρίς να εγείρουν αξίωση χρηματικής ή άλλου είδους αποζημίωσης. Αποκλείεται η εμπορική εκμετάλλευση. Η δε συμμετοχή στο Διαγωνισμό λογίζεται και ως ρητή συναίνεση τους και εκχώρηση των σχετικών πνευματικών τους δικαιωμάτων αζημίως. Με τη συμπλήρωση και υποβολή των προσωπικών δεδομένων του, κάθε συμμετέχων συναινεί ρητώς κατά την έννοια του Ν. 2472/1997 όπως ισχύει, όπως τα προσωπικά στοιχεία του χρησιμοποιηθούν από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης & Αποχέτευσης Δήμου Λαρισαίων για την επεξεργασία μέσω αυτοματοποιημένων ή μη αυτοματοποιημένων μέσων αποκλειστικά και μόνο για τη διεξαγωγή του Διαγωνισμού.
  10. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή από τους διαγωνιζόμενους όλων των όρων συμμετοχής ταυ διαγωνισμού.
Δημοσίευση: 
14 Απριλίου 2014 - 09:26