Αντιθετικές συγγένειες

Έκθεση της Χριστίνας Σοροβού και του Λουκά Βασιλικού
Αντιθετικές συγγένειες
·

Η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας, στα πλαίσια της διοργάνωσης “Photo Aspects 2012” παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας δύο φωτογράφων και μελών του «Φωτογραφικού Κύκλου»,  της Χριστίνας Σοροβού και του Λουκά Βασιλικού.

Η έκθεση είναι μια παραγωγή του «Φωτογραφικού Κύκλου» και είναι η δεύτερη έκθεση από τη σειρά που τιτλοφορείται «Φωτογραφικά ζεύγη» και που πρόσφατα φιλοξενήθηκε στη Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον χώρο της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας, Πνευματικό Κέντρο Σωτηρίου Ζιαζιά και θα διαρκέσει από 6  έως 16  Μαρτίου 2012.

Οι φωτογραφίες της Χριστίνας Σοροβού (όλες ασπρόμαυρες) αφορούν το καθημερινό της φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον, ενώ αυτές του Λουκά Βασιλικού (όλες έγχρωμες) σκηνές από το δρόμο. Το κοινό τους θέμα, η κοινή τους φωτογραφική πορεία και η προσωπική τους σχέση δικαιολογούν τα σημεία σύμπτωσης, αλλά οι διαφορετικές προσωπικότητες γεννούν και τα σημεία απόκλισης.

Λουκάς Βασιλικός - Χριστίνα Σοροβού

Αντιθετικές συγγένειες

“Η παρουσίαση δύο φωτογράφων μαζί δικαιολογείται τόσο από τα στοιχεία που τους συνδέουν, όσο και από εκείνα που τους διακρίνουν. Η Χριστίνα Σοροβού και ο Λουκάς Βασιλικός είναι φίλοι, φωτογραφίζουν συχνά παρέα, έχουν ο καθένας σύζυγο, παιδιά και επάγγελμα αλλά δίνουν πολύ μεγάλη σημασία και αξία στη Φωτογραφία. Είναι δηλαδή ερασιτέχνες με την πληρέστερη και καλύτερη έννοια του όρου. Αυτά είναι τα στοιχεία που τους συνδέουν. Από την άλλη, το είδος της φωτογραφίας που κάνει ο καθένας, αν και εντάσσεται σε μια ευρύτερη κοινή φωτογραφική αντίληψη, αποτελεί καθρέφτη της προσωπικότητάς τους και διακριτικό σημείο της καλλιτεχνικής τους ταυτότητας.

Η Χριστίνα Σοροβού, η νεότερη στη φωτογραφία από τους δύο, έχει το βλέμμα της στραμμένο στους εσωτερικούς χώρους της ζωής της και στον εσωτερικό χώρο του κόσμου της. Οι συναισθηματικές της φωτοσκιάσεις έχουν ανάγκη την ασπρόμαυρη εικόνα. Η μελαγχολία της και η τρυφερότητά της καταλήγουν πάντα – και αυτό συνιστά μεγάλη δύναμη – σε ένα υπαινικτικό χαμόγελο. Αν και σχετικά νέα στον κόσμο της φωτογραφίας εκπλήσσει με την αυστηρότητα, τη λιτότητα και τη βεβαιότητα του κάδρου της. Το γεγονός ότι δεν διστάζει να επιβάλλει τη φορμαλιστική της άποψη και ταυτόχρονα να υπαινίσσεται τα συναισθήματά της είναι μια δύναμη και ένα εφόδιο που υπόσχονται πάρα πολλά για το φωτογραφικό της μέλλον.

Ο Λουκάς Βασιλικός χειρίζεται τη φωτογραφική του πείρα με σύνεση και τόλμη. Αν και φανατικός «του δρόμου», το τελευταίο διάστημα δοκιμάζει τις δυνάμεις του σε νέες κατευθύνσεις, όπως το πορτρέτο και οι εσωτερικοί χώροι. Ο νέος του έρωτας, η έγχρωμη φωτογραφία, δεν τον έκανε να απαρνηθεί την ασπρόμαυρη, την οποία συνεχίζει με ανάλογη επιτυχία και ενθουσιασμό. Δεν είναι μυστικό ότι στις μέρες μας η λεγόμενη φωτογραφία δρόμου, είτε εκφράζει την κοινωνική μαρτυρία είτε την κοινωνική παρατήρηση, διακρίνεται συνήθως για τη φλυαρία της, για τη δήθεν φορμαλιστική της τόλμη (που κατέληξε σε ακαδημαϊκή μονοτονία) και για την τελική της γενικευμένη ανία. Οι φωτογραφίες του Λουκά Βασιλικού υπάρχουν για να διαψεύδουν την παραπάνω διαπίστωση και να μας πείθουν ότι αρκεί η ζωντάνια μιας προσωπικής ματιάς για να δίνεται το φιλί της ζωής σε κάθε κουρασμένο θέμα. Οι φόρμες του, αν και τολμηρές, τιθασεύονται και καταλήγουν σε μια απλή και στιβαρή πρόταση. Τα έντονα χρώματα δεν θυμίζουν ζωγραφική παλέτα αλλά διαθέτουν μια συγκινησιακή ένταση που χρησιμοποιείται για την είσοδο του βλέμματος στην εικόνα. Και, το κυριότερο, αν και επιμελημένα προβάλλει τον φορμαλιστικό του έλεγχο, επιτρέπει στις φωτογραφίες του να διατηρούν μια φυσικότητα και να πείθουν ότι το περιεχόμενο έχει πάντα τον πρώτο λόγο.

Οι δυο αυτοί φωτογράφοι αποδεικνύουν ότι η ποίηση, οπτική στην περίπτωσή τους, αποζημιώνει και βραβεύει εκείνους που την εντάσσουν στη ζωή τους με την φροντίδα της οικειότητας και το πάθος του καθήκοντος.”
Πλάτων Ριβέλλης

Επιμέλια έκθεσης: Πλάτων Ριβέλλης

Στα πλαίσια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας, την Τρίτη 6 Μαρτίου 2012 και ώρα 19:00, παρουσίαση – προβολή του φωτογραφικού έργου της Χριστίνα Σοροβού και του Λουκά Βασιλικού

Χριστίνα Σοροβού
H Χριστίνα Σοροβού γεννήθηκε το 1973. Σπούδασε Εφαρμοσμένη Πληροφορική στη Θεσσαλονίκη και σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 2008 παρακολούθησε το Σεμινάριο Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας του Πλάτωνα Ριβέλλη, μέσω του οποίου γνώρισε τον κόσμο της φωτογραφίας. Από τότε, είναι μέλος του Φωτογραφικού Κύκλου. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, το Ρέθυμνο και τη Νέα Υόρκη. Τον Ιανουάριο του 2012 παρουσίασε τη δουλειά της στην Ελληνοαμερικανική Έκθεση στην Αθήνα .
http://sorovou.com/

Λουκάς Βασιλικός
Γεννήθηκε το 1975 στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 1996 μετακόμισε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται μόνιμα.
Το 2006 παρακολούθησε ένα φωτογραφικό σεμινάριο του Μάνου Λυκάκη και έτσι μπήκε στον κόσμο της φωτογραφίας.
Από τότε άρχισε να ασχολείται καθημερινά με τη φωτογραφία δρόμου, που είναι και η μεγάλη του αγάπη.
Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στην Κωνσταντινούπολη.
Το 2009 συμμετείχε στο Αthens Photo Festival στους νέους φωτογράφους .Το 2010 συμμετείχε με ατομική έκθεση στο Αthens Photo Festival.Το 2011 συμμετείχε με ατομική έκθεση στις “φωτογραφικές συναντήσεις Κυθήρων”.Επίσης έχει παρουσιάσει φωτογραφίες του σε 4 λευκώματα μαζί με άλλους φωτογράφους.
Από το 2008 είναι μέλος του «Φωτογραφικού Κύκλου» του Πλάτωνα Ριβέλλη.
Επίσης έχει παρακολουθήσει μαθήματα για την φιλοσοφία της φωτογραφίας από τον Αχιλλέα Νάσσιο.
http://lukasvasilikos.com/

Εγκαίνια: 06 Μαρτίου 2012, 21:00
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο: 18:00 - 21:00, Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά

Οργάνωση:
Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας / http://fll.gr  / E: info@fll.gr
Φωτογραφικός Κύκλος / http://photocircle.gr/

 

 

 

 Χορηγός:

Mikel Coffee Company / http://www.mikelcc.gr

 

 

 

Χορηγός επικοινωνίας:

fmag / http://fmag.gr / E: info@fmag.gr

 

 

 

Δημοσίευση: 
25 Φεβρουαρίου 2012 - 02:03