Υπερ-Αθλητές

Έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Μπεχράκη στην Λάρισα
Υπερ-Αθλητές - Γιάννης Μπεχράκης -- φωτογραφία: Γιάννης Μπεχράκης
·

Στα πλαίσια της 3ης Δεκεμβρίου - Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία

Στο ισόγειο του Τμήματος Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Παπακυριαζή 22 - Πλατεία Ταχυδρομείου, Λάρισα

Διάρκεια: από 1 έως 10 Δεκεμβρίου 2006.

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου και ώρα 11 το πρωί

Στα πλαίσια της 3ης Δεκεμβρίου - Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία, η Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας και το FOTO ART MAGAZINE διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας του Έλληνα φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη με τίτλο «Υπερ-Αθλητές».

Οι φωτογραφίες της έκθεσης έχουν θέμα τους Έλληνες αθλητές Κολύμβησης με αναπηρία στην προετοιμασία τους για τους 12ους Παραολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν στην Αθήνα από 17 - 28 Σεμπεμβρίου 2004, και τους Έλληνες αθλητές της Άρσης Βαρών με αναπηρία κατά την διάρκεια της προετοιμασίας τους.

Κάτω από δύσκολες συνθήκες οι αθλητές - ερασιτέχνες καταβάλλουν πολλές φορές μεγαλύτερη προσπάθεια από ορισμένους επαγγελματίες των Ολυμπιακών Αγώνων παρόλο που οι Παραολυμπιακοί αγώνες δεν χαίρουν της ίδιας προβολής με τους Ολυμπιακούς αγώνες και όπως λέει και ο Γιάννης Μπεχράκης «Εγώ λοιπόν πιστεύω ότι οι αθλητές των Παραολυμπιακών αξίζουν μεγαλύτερη προβολή». Ο Γιάννης Μπεχράκης μακριά από τις εμπόλεμες ζώνες δίνει για μια ακόμη φορά ευαίσθητες εικόνες. Εικόνες των ανθρώπων με τις «ειδικές ικανότητες» που προσπαθούν για κάτι που στους υπόλοιπους είναι πολλές φορές αδύνατον να γίνει.

Η έκθεση αυτή είναι έναυσμα να δοθεί μια μεγαλύτερη προβολή για τους Παραολυμπιακούς αγώνες αλλά και για μια σειρά άλλων «παρα-αγώνων» μιας και αυτοί οι αγώνες έχουν πολύ μεγαλύτερη αυθεντικότητα στο ευ αγωνίζεσθε και μεγαλύτερη ουσία στη λέξη αθλητισμός.

Η έκθεση περιλαμβάνει μέρος της δουλειάς με την οποία ο Γιάννης Μπεχράκης κέρδισε τον τίτλο του Ευρωπαίου SPORTS φωτογράφου της χρονιάς (2004) στον ετήσιο φωτογραφικό διαγωνισμό της FUJI που έγινε στην Ρώμη.

Βιογραφικό:

Ο Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε  στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε φωτογραφία και έκανε BA στο Middlesex University της Αγγλίας. Το 1988 προσελήφθη στο Λονδίνο από το πρακτορείο REUTERS και από το 1989 είναι υπεύθυνος του φωτογραφικού του τμήματος στην Ελλάδα.  Τον επόμενο χρόνο έγινε μέλος ενός άτυπου ελίτ γκρουπ από 5-6 φωτογράφους και δημοσιογράφους του πρακτορείου, με αποστολή την κάλυψη των μεγαλύτερων γεγονότων παγκοσμίως. Στα βραβεία που έλαβε τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνονται, το World Press στο Άμστερνταμ (το σπουδαιότερο παγκοσμίως βραβείο για φωτορεπόρτερ) το Overseas Press Club of America στη Νέα Υόρκη ( το μεγαλύτερο βραβείο για ξένο ανταποκριτή στην Αμερική) το βραβείο Bayeux στο Παρίσι για την καλύτερη πολεμική ανταπόκριση, τον τίτλο του Ευρωπαίου φωτογράφου της χρονιάς 3 φορές, σε Λονδίνο, Ρώμη και Βαρκελώνη στον ετήσιο διαγωνισμό της FUJI, όπως επίσης και το Ελληνικό δημοσιογραφικό βραβείο Βότση. Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος και σε ομαδικές σε Αθηνά, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, Εδιμβούργο, Νέα Υόρκη, Ρώμη, Βαρκελώνη, Μαδρίτη και στο Ντουμπάϊ.

Η πρώτη του ατομική έκθεση έγινε μαζί με την UNICEF στην Αθήνα το 2002, με θέμα τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Κωστής Στεφανόπουλος εγκαινίασε την έκθεση που έγινε στο Ζάππειο μέγαρο και τα χρήματα  που συγκεντρώθηκαν από τις πωλήσεις αφισών της έκθεσης και ειδών της UNICEF, δωρίθηκαν στα παιδία του Αφγανιστάν.

Επιμέλεια:
Γιώργος Φιωτάκης

Οργάνωση έκθεσης:
Δ.Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας
Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας
FOTO ART MAGAZINE   -  http://www.fotoartmagazine.gr

Υποστηρικτής και χορηγός του εκθεσιακού χώρου:
Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - http://www.med.uth.gr/

Υπερ-Αθλητές
φωτογραφία: Γιάννης Μπεχράκης
Δημοσίευση: 
01 Νοεμβρίου 2006 - 00:00