Ταυτότητα & Ιστορικό της Λέσχης

λογότυποH “Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας” είναι ερασιτεχνικός σύλλογος με έδρα τη Λάρισα, και ασχολείται συστηματικά από το 1996 με τη μελέτη, ανάπτυξη και διάδοση της φωτογραφίας ως σύγχρονου εκφραστικού και εικαστικού μέσου.

Ο χώρος στον οποίο στεγάζεται και λειτουργεί ο σύλλογος μας έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Λαρισαίων. Σκοπός του συλλόγου είναι η προώθηση της φωτογραφικής τέχνης μέσα από το καλλιτεχνικό και γνωστικό επίπεδο του κάθε μέλους καθώς και η ανάπτυξη του μορφωτικού και καλλιτεχνικού επιπέδου των μελών.

Κάθε χρόνο διοργανώνει κύκλο μαθημάτων από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάιο για την τεχνική και την τέχνη της φωτογραφίας στον χώρο του συλλόγου αλλά και σε σχολεία, γυμνάσια και λύκεια όταν τους ζητηθεί. Στον ίδιο χώρο έχει δημιουργηθεί φωτογραφική βιβλιοθήκη καθώς επίσης έχει οργανωθεί και σκοτεινός θάλαμος ( τεσσάρων θέσεων εργασίας ). Ακόμα μέσα στις δραστηριότητες της λέσχης είναι η δημιουργία εκθέσεων φωτογραφίας και σεμιναρίων ειδικών θεμάτων. Αυτά και άλλα πολλά πραγματοποιούνται χάρη στην αγάπη και το μεράκι κάποιων μελών, που προσφέρουν προσωπικό χρόνο, χρήμα και γνώση.

// Καταστατικό (pdf)

 

 

Ιστορικό

 

Η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας δημιουργήθηκε στα τέλη του 1995 έπειτα από μια ιδέα του Γιάννη Κυρατζούλη σχετική με τη δημιουργία στην πόλη της Λάρισας κάποιου ερασιτεχνικού συλλόγου που να ασχολείται με την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας. Η ιδέα αυτή βρήκε γόνιμο έδαφος διότι στο πρώτο κάλεσμα (ιδρυτική συνέλευση) μαζεύτηκαν πάνω από πενήντα φωτογράφοι ερασιτέχνες και επαγγελματίες από τη Λάρισα και τις γύρω περιοχές (Ελασσόνα, Αγιά κ.λ.π.).

Μετά τη δημιουργία του πρώτου προσωρινού διοικητικού συμβουλίου στο οποίο πρόεδρος ανακηρύχθηκε ο Γιάννης Κυρατζούλης, ακολουθήθηκε η διαδικασία για τη νομιμοποίηση του συλλόγου και το πιο σημαντικό βρέθηκε ο χώρος για τη στέγαση του συλλόγου με τη βοήθεια του τότε δήμαρχου κ. Χριστόδουλου Καφφέ. Ο χώρος αυτός ήταν το Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου επί της οδού Βόλου αρ.137 όπου η Λέσχη παρέμεινε περίπου για έναν χρόνο και στη συνέχεια πάλι επί της οδού Βόλου αρ.80 (στο ίδιο Πολιτιστικό Κέντρο) όπου η Λέσχη παρέμεινε μέχρι τα μέσα του 2004.


Το Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου

Μετά τις πρώτες κανονικές εκλογές του συλλόγου το Μάη του 1996 στις οποίες εκλέχθηκε πρόεδρος πάλι ο Γιάννης Κυρατζούλης, στη λέσχη ξεκίνησαν μαθήματα φωτογραφίας από το Γιάννη Κυρατζούλη αλλά και από επαγγελματίες φωτογράφους τα οποία απευθύνονταν σε ερασιτέχνες φωτογράφους αλλά που παρατηρήθηκε να τα παρακολουθούν και αρκετοί επαγγελματίες.

Τα μαθήματα, θεσμός σημαντικός στη λειτουργία της λέσχης, γίνονταν αρχικά κάθε Τρίτη το βράδυ για να μεταφερθούν αργότερα κάθε Πέμπτη για να συνεχισθούν μέχρι σήμερα την ίδια μέρα.


Μάθημα φωτογραφίας στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου

Την πρώτη χρονιά λειτουργίας της λέσχης κηρύχθηκε και διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα Θεσσαλικό τοπίο και ειδικότερο θέμα Πηνειός. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην κριτική επιτροπή συμμετείχε και ο δικός μας, Λαρισαίος φωτογράφος Τάκης Τλούπας.


Απονομή βραβείων του 1ου διαγωνισμού φωτογραφίας που διοργάνωσε η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας.

Παράλληλα με τα μαθήματα φωτογραφίας και από τον 1ο χρόνο λειτουργίας της, η λέσχη άρχισε να έρχεται σε επαφή με ευρύτερο κόσμο μέσω των εκθέσεων φωτογραφίας που καθιερώθηκαν να γίνονται κάθε χρόνο την Άνοιξη στο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο.


Εκθέσεις φωτογραφίας στο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Λάρισας.

Στο χώρο της λέσχης πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται τριήμερα σεμινάρια φωτογραφίας από καταξιωμένους πανελλαδικά δασκάλους του χώρου, πραγματοποιήθηκε τιμητική βραδιά στον αείμνηστο πια Τάκη Τλούπα, έγινε παρουσίαση διαφανειών όπως του φυσιολάτρη Λάζαρου Παμπέρη.


Σεμινάριο φωτογραφίας με τον Χρήστο Κοψαχείλη


Από την τιμητική βραδιά στον αείμνηστο πια Τάκη Τλούπα

Στο χώρο της λέσχης πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται επίσης και παρουσιάσεις φωτογραφικού εξοπλισμού από εταιρείες εμπορίας φωτογραφικών ειδών.


Ο κ. Αθ. Μυλωνάς καθώς παρουσιάζει προϊόντα της εταιρείας Hasselblad


Η εταιρεία Δ.& Ι. Δαμκαλίδης αντιπρόσωπος της NIKON και της ILFORD παρουσίασε τα προϊόντα της


Από την παρουσίαση της CANON


Από την παρουσίαση της MINOLTA

Από το Φεβρουάριο του 1997 με πρωτοβουλία του μέλους του διοικητικού συμβουλίου Φώτη Νατσιούλη και άρθρα του ίδιου άρχισε συνεργασία με την τοπική εφημερίδα «Ελευθερία» με δημοσιεύματα υπό μορφή μαθημάτων φωτογραφίας.

Τον Απρίλιο του 1997 πραγματοποιήθηκε προβολή διαφανειών στο Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας. Με τις εκλογές του Ιανουαρίου 1998 πρόεδρος εκλέχθηκε ο Βασίλειος Ζαφειρίου και από το επόμενο έτος η λέσχη απέκτησε σκοτεινό θάλαμο για την εμφάνιση και εκτύπωση φωτογραφιών, πράγμα που συνέτεινε στο να αυξηθεί πάρα πολύ η παραγωγή έργου των μελών της.


Ο πρώτος σκοτεινός θάλαμος της Λέσχης, δύο θέσεων εργασίας

Από το έτος 2001 η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας ξεκίνησε μια σημαντική δραστηριότητα, ήρθε σε επαφή με Γυμνάσια και Λύκεια της Λάρισας και άρχισε να κάνει διήμερα σεμινάρια φωτογραφίας σε μαθητές της πόλης.
Τα σεμινάρια τα οποία διοργάνωναν οι Βασίλης Ζαφειρίου και Φώτης Νατσιούλης, στην αρχή γίνονταν σε χώρους των σχολείων για να συνεχιστούν μέχρι σήμερα και στο χώρο της λέσχης.


Ο Βασίλης Ζαφειρίου και ο Φώτης Νατσιούλης κάνοντας μαθήματα φωτογραφίας σε διάφορα Γυμνάσια και Λύκεια της Λάρισας

Tο Μάρτιο του 2002 η λέσχη προχώρησε στην έκδοση του 1ου φωτογραφικού λευκώματος με αφορμή την ετήσια έκθεση φωτογραφιών των μελών της για να συνεχίσει τα επόμενα έτη στην έκδοση άλλων δυο λευκωμάτων και ενός αφιερώματος στους Θεσσαλούς Ολυμπιονίκες με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Το Μάρτιο επίσης του 2002 η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας πήρε μέρος στην 1η Πανελλήνια συνάντηση ερασιτεχνικών λεσχών και ομάδων που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Από το καλοκαίρι του 2002 η λέσχη άρχισε να παίρνει μέρος στις γιορτές Πηνειού που πραγματοποιεί ο Δήμος Λαρισαίων κάθε χρόνο στην κοίτη του Πηνειού Ποταμού, με έκθεση φωτογραφίας, προβολή διαφανειών και άλλα χάπενινγκ.


Σε κάθε γιορτή του Πηνειού η Φ.Λ.Λ. συμμετέχει με εκθέσεις φωτογραφίας και πολλές άλλες εκδηλώσεις.

Στις εκλογές του 2004 υπήρξε αλλαγή του προέδρου της λέσχης με εκλογή του Φώτη Νατσιούλη στη θέση αυτή. Το Καλοκαίρι του ίδιου έτους και με τη βοήθεια του δήμαρχου της πόλης κ. Τζανακούλη Κωνσταντίνου έγινε μεταστέγαση της λέσχης σε χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου «Σωτηρίου Ζιαζιά» στη συνοικία Χαραυγή της πόλης.

Σημαντική βέβαια ήταν και είναι και η βοήθεια του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Λαρισαίων και του προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού, κ. Μιχάλη Τσακίρη, ο οποίος υποστήριξε και υποστηρίζει την όλη προσπάθεια που κάνει η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας για την ανάδειξη και διάδοση της φωτογραφίας στον νομό μας τα τελευταία αυτά χρόνια.


Ο νέος χώρος της Φ.Λ.Λ. στο Πολιτιστικού Κέντρου «Σωτηρίου Ζιαζιά»

Στις αρχές του 2005 η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας και η Λέσχη Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Καρδίτσας πραγματοποίησαν κάποιες επαφές με σκοπό την δημιουργία ενός φωτογραφικού δικτύου στη Θεσσαλία. Έτσι μετά από κάποιες συναντήσεις συνδιοργάνωσαν την Άνοιξη του 2005 δύο εκθέσεις φωτογραφίας που πραγματοποιήθηκαν στην Λάρισα και στην Καρδίτσα αντίστοιχα. Το επόμενο βήμα ήταν να προσεγγίσουν και τις υπόλοιπες ομάδες στην Θεσσαλία και να δημιουργήσουν μαζί τους συνεργασίες έτσι ώστε να αναπτύξουν κοινά σχέδια δράσης και να ανταλλάξουν διάφορες ιδέες, απόψεις και σχέδια που έχει η κάθε ομάδα πάνω στη φωτογραφία.

Στο μεταξύ η Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας με την μεταστέγαση της στο νέο της χώρο αμέσως διαμόρφωσε γραφείο για τις ανάγκες της και σκοτεινό θάλαμο τεσσάρων θέσεων εργασίας. Ο εξοπλισμός του σκοτεινού Θαλάμου αποτελείται από τέσσερις μεγεθυντήρες μάρκας Kaiser.


Ο σκοτεινός θάλαμος έτσι όπως διαμορφώθηκε στο νέο χώρο της Λέσχης

Στο νέο χώρο η λέσχη διαθέτει αίθουσα διαλέξεων 100 θέσεων στην οποία πραγματοποιούνται τα μαθήματα της λέσχης με χρήση βιντεοπροβολέα και ηλεκτρονικό υπολογιστή.


Ο εκθεσιακός χώρος της Λέσχης και η αίθουσα διαλέξεων

Η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας επίσης διαθέτει βιβλιοθήκη στην οποία υπάρχει μια πλούσια συλλογή περίπου 500 βιβλίων με θέμα τη φωτογραφία, η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται και ενημερώνεται με νέα ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία.

Ο χώρος του φουαγιέ διαμορφώθηκε και άρχισε να χρησιμοποιείτε αμέσως σαν ο εκθεσιακός χώρος της λέσχης


Τα μέλη της Φωτογραφικής Λέσχη Λάρισας και της Λέσχης Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Καρδίτσας στον εκθεσιακό χώρο της λέσχης

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2006 και μετά από ένα περίπου χρόνο από τις πρώτες συναντήσεις που είχαν οι φωτογραφικές ομάδες της Λάρισας και της Καρδίτσας με σκοπό την δημιουργία ενός φωτογραφικού δικτύου στη Θεσσαλία, στο χώρο της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας, στο Πνευματικό Κέντρο ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΖΙΑΖΙΑ (τέρμα Ροδόπης) έγινε η πρώτη συνάντηση των φωτογραφικών ομάδων της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Στην συνάντηση εκείνη, εκτός από τα μέλη της Φ.Λ.Λάρισας βρέθηκαν και τα μέλη τεσσάρων ακόμη ομάδων φωτογραφίας αυτών της Λειβαδιάς, της Καρδίτσας, της Κατερίνης και του Βόλου.

Το 2006 η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας κλείνει τα δέκα χρόνια παρουσίας στο χώρο της φωτογραφίας και από το Σεπτέμβριο του 2005 έως και το Σεπτέμβριο του 2006 παρουσίασε στην πόλη της Λάρισας αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις διάφορες εκδηλώσεις σχετικές με την φωτογραφία, όπως εκθέσεις φωτογραφίας, σεμινάρια, παρουσιάσεις φωτογράφων κλπ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα 10 χρόνια έκλεισε με συνολικό απολογισμό τις 28 εκθέσεις φωτογραφίας από το Σεπτέμβριο του 2005 έως και το Σεπτέμβριο του 2006, στην πόλη της Λάρισας και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας μας, όπως είναι η Κατερίνη, η Καρδίτσα, η Λιβαδειά, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Ελασσόνα, ο Τύρναβος κ.λ.π. κάνοντας έτσι γνωστό το φωτογραφικό έργο που παράγεται τα δέκα αυτά χρόνια σε μια επαρχιακή πόλη όπως η Λάρισα. Σημαντικότερη ίσως από όλες τις εκθέσεις ήταν η έκθεση του διεθνούς φήμης φωτογράφο του REUTER, Γιάννη Μπεχράκη, με τίτλο «Χάος» που για πρώτη φορά παρουσίασε το φωτογραφικό του έργο σε φωτογραφική ομάδα.

Επίσης σημαντική ήταν και η έκθεση φωτογραφίας που πραγματοποιήθηκε φέτος στην Λάρισα στο Φεστιβάλ Πηνειού από 11 έως 17 Ιουνίου 2006. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν φωτογραφικές δουλειές 7 συνολικά φωτογραφικών ομάδων, από την Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα (η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας, η Λέσχη Φωτογραφίας κ΄ Κινηματογράφου Καρδίτσας, η Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς, το Κέντρο Φωτογραφίας Κατερίνης, η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου, η Φωτογραφική Ομάδα Λαμίας και η Φωτογραφική Ομάδα Τρικάλων).

Η έκθεση αυτή επίσης παρουσιάστηκε και στη 5η γιορτή «Αγαπώ τη θάλασσα» που πραγματοποιήθηκε στα παράλια του Νομού Λάρισας στη θέση πλατάνια της ακτής Βελίκα, από 4 έως 6 Αυγούστου 2006. Μόνο που τώρα οι ομάδες που παρουσίασαν την φωτογραφική τους δουλειά ήταν 8, αφού προστέθηκε και η ατομική έκθεση του Βασίλη Μπακαλούδη μέλους της φωτογραφικής ομάδας “Φωτοπόροι” του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού, με θέμα "Υποβρύχιες Συγκινήσεις".

Άλλη μια επίσης σημαντική έκθεση ήταν η έκθεση φωτογραφίας των 16 γυναικών μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας με τίτλο «Μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας» που πραγματοποιήθηκε στο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, στη Λάρισα από 06 Μαρτίου έως και 12 Μαρτίου 2006.

Επίσης στα πλαίσια των εκδηλώσεων των 10 χρόνων η Φ.Λ.Λ. παρουσίασε στα μέλη της αλλά και στο φωτογραφικό κοινό της Λάρισας αρκετά σεμινάρια και διαλέξεις πάνω στην φωτογραφία, όπως επίσης πραγματοποίησε και πολλές παρουσιάσεις φωτογράφων με τελευταία αυτή που έγινε το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2006 με την φωτογραφική δουλεία του διεθνούς φήμης φωτογράφο του REUTER Γιάννη Μπεχράκη.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί άλλη μία έκθεση φωτογραφίας που πραγματοποιήθηκε από τις 7 φωτογραφικές ομάδες της Θεσσαλίας και τις Στερεάς Ελλάδας. Την έκθεση αυτή την φορά οργάνωσε και παρουσιάσε η νεοσύστατη αλλά αρκετά δυναμική Φωτογραφική Λέσχη Βόλου.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στον εκθεσιακό χώρο του Giorgio de Chirico στο βόλο, από 24/11 έως και 3/12/2006 και στα εγκαίνια έγινε εκδήλωση τιμής στον παλαίμαχο φωτογράφο Δημήτρη Λέτσιο.