"ΤΑΡΤΑΡΟΣ"

'Εκθεση φωτογραφίας και παρουσίαση του Έργου του φωτογράφου Γιώργου Αναστασάκη
"ΤΑΡΤΑΡΟΣ"
·

Η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας σε συνδιοργάνωση με την Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας -Μουσειο Γ.Ι.Κατσίγρα και με τον Σύλλογο Φίλων της Πινακοθήκης Λάρισας, παρουσιάζει τον φωτογράφο Γιώργο Αναστασάκη και τη φωτογραφική του δουλειά με θέμα «Τάρταρος».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 9 Μαΐου στο φουαγιέ της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας ώρα 19.00.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει προβολή φωτογραφιών του καλλιτέχνη που αφορούν στο σύνολο της δουλειάς του, στον χώρο της βιβλιοθήκης της Πινακοθήκης.

Διάρκεια έκθεσης : 9-19 Μαΐου

Ο Τάρταρος ακολουθεί την Όχθη του Αχέροντα σε μια άτυπη αντιστοιχία των αρχαιοελληνικών μύθων για τον Κάτω Κόσμο με τα σύγχρονα γεωπολιτικά τεκταινόμενα που επηρεάζουν και τον ελληνικό χώρο και που ουσιαστικά υπαινίσσεται ότι οι μηχανισμοί εξουσίας είναι διαχρονικοί.

Η Όχθη του Αχέροντα επιχειρούσε διστακτικά να εξετάσει τους εμφανείς και κρυφούς μηχανισμούς βίας στην ανθρώπινη δραστηριότητα, διατηρώντας μια ψύχραιμη κριτική απόσταση. Αυτή η σειρά προσπαθεί να φτάσει πιο βαθιά, με κλειδί αυτό που αποτελούσε την πιο βαθιά κόλαση στους αρχαίους μύθους.

Αν η Susan Sontag λέει ότι στην ανθρώπινη ιστορία ο πόλεμος ήταν πάντα η νόρμα και η ειρήνη το διάλειμμα, δεν έχουμε λόγο να υποθέτουμε πως το παρόν είναι διαφορετικό, με τον πόλεμο να είναι μακρινός για την ανεπτυγμένη Δύση ή συγκεκαλυμμένος, αλλά υπαρκτός. Παρ’ όλα τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας, το πραγματικό θεμέλιο του πολιτισμού είναι το αίμα και δημιουργός των θαυμάτων παραμένει ο σκλάβος. Στο φόντο όλων αυτών ο τόπος, στρεβλωμένος, μυθικός και αιώνιος ορθώνεται υπενθυμίζοντας ότι στα κοσμικά μέτρα η ανθρώπινη παρουσία είναι αμελητέα.

Η ρητορική τoυ έργου διαμορφώνεται διαφορετικά από αυτήν εκείνου που διαδέχεται, γιατί όποιος πάρει απόσταση για να στοχαστεί, κάποια στιγμή πρέπει να ολοκληρώσει το στοχασμό. Και στον Τάρταρο κάνει ζέστη.

Βιογραφικό

O Γιώργος Αναστασάκης  γεννήθηκε το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Α.Π.Θ με κατεύθυνση στη λογοτεχνία και τις πολιτισμικές σπουδές. Συνέχισε μελετώντας συστηματικά τη φωτογραφική θεωρία και πράξη και το 2008 ολοκλήρωσε το ΜΑ in Photographic Studies του University of Westminster στο Λονδίνο, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στον τομέα παραγωγής εκθέσεων, ενώ από το 2009 ως το 2013 εργάστηκε σε εργαστήριο επαγγελματικής φωτογραφίας. Το Μάιο του 2015 ίδρυσε τη SOUTH space for photography στα Χανιά, ένα χώρο αφιερωμένο καθολικά στη φωτογραφία με παροχή φωτογραφικών υπηρεσιών, φωτογραφικό στούντιο, μαθήματα φωτογραφίας και εκθεσιακό χώρο. Διδάσκει βασικές φωτογραφικές τεχνικές και ανάπτυξη φωτογραφικού project στη SOUTH και έγχρωμη φωτογραφία και σημειολογία στο ΔΙΕΚ Χανιών. Το έργο του έχει εκτεθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει τιμηθεί με το Βραβείο Νέων Ελλήνων Φωτογράφων από τις Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων.

Δημοσίευση: 
02 Μαΐου 2019 - 10:43