Workshop Πειραματικής Φωτογραφίας

από τον Μανόλη Κασιμάτη
Workshop Πειραματικής Φωτογραφίας
·

Η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας σε συνεργασία με το Διαδικτυακό Φωτογραφικό Περιοδικό fmag, διοργανώνουν διήμερο Workshop πάνω στην πειραματική φωτογραφία με τον εικαστικό φωτοδημιουργό Μανόλη Κασιμάτη.

Το Workshop Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Ιουνίου 2011, στον χώρο της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας, Πνευματικό Κέντρο Σωτηρίου Ζιαζιά, Ροδόπης 48, στη Λάρισα.

Στο Workshop θα εξερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας φωτογραφικών εικόνων διαμέσου ιδιόμορφων τεχνικών, έχοντας σαν στόχο να αποδειχθεί ότι ο φωτογράφος μπορεί αλλά και πρέπει να πειραματίζεται.
Έτσι θα μπορέσει να προωθήσει  τον ορίζοντα των εικαστικών αναζητήσεων του και όχι μόνο.

Στην εποχή των υπολογιστών και της ψηφιακής επεξεργασίας το μάτι του φωτογράφου μπορεί ακόμα να ψάχνει και να δημιουργεί χωρίς απαραίτητα την χρήση τους. Οι υπολογιστές και τα εργαλεία τους από μόνα τους δεν μπορούν να βοηθήσουν όσους δεν έχουν μάθει να ψάχνουν  ολοκληρωμένα και  συγκροτημένα στο πεδίο της έκφρασης.

Η διαδρομή ενός δημιουργού φωτογράφου στην εξερεύνηση διαφόρων εκφραστικών μέσων είναι αναγκαία για να μπορέσει να πετύχει αξιόλογα αποτελέσματα σε πολλαπλά επίπεδα. Σημαντική βοήθεια προσφέρει η γνώση των διαφόρων εργαλείων και εξαρτημάτων.

Στο Workshop θα γίνει αναλυτική παρουσίαση στα εξαρτήματα και συσκευές που θα χρησιμοποιηθούν και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αλλά και να δημιουργήσουν το δικό τους portfolio με διαφορές τεχνικές λήψης όπως, καρέ φωτο-δυναμισμού, υδατοχρωμάτων, φωτοελαστικότητας, σαπουνάδας, συνεχούς ζουμαρίσματος, υφών κρυστάλλων, μικροσκοπίου, λήψης-επεξεργασίας polaroid, κολάζ, pin hole, διπλοέκθεση, συνδυασμό φωτογραφιών (σάντουιτς), fototv art κ.λ.π.

Παράλληλα την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011, 19:30 – 23:00, θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας ανοιχτή ομιλία από τον Μανόλη Κασιμάτη με θέμα : “Διαδρομές στην πειραματική φωτογραφία”. Στην ομιλία θα γίνει αναφορά πάνω στην ιστορία της πειραματικής φωτογραφίας, στις τεχνικές της και θα παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο δείγμα δουλείας από φωτογράφους που εκφράστηκαν διαμέσου της πειραματικής φωτογραφίας.

Πληροφορίες:
Ημερομηνία διεξαγωγής: 4 - 5 Ιουνίου 2011
Ώρες/Διάρκεια: 16 ώρες/2 ημέρες (10:00 – 14:00 & 18:00 - 22:00)
Τόπος διεξαγωγής: Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας, Πνευματικό Κέντρο Σωτηρίου Ζιαζιά, Ροδόπης 48, Λάρισα
Αριθμός συμμετεχόντων: 12 άτομα
Κόστος: 40 € ανά άτομο (η Φ.Λ.Λάρισας χορηγεί την συμμετοχή στα μέλη της που επιθυμούν να συμμετέχουν με 20 €)
Προθεσμία εγγραφής: Έως 31 Μαΐου 2011
Συντονισμός: Κατσάκος Ανδρέας Τ: 6944241177, Ε: katsakos@gmail.com
Οργάνωση: Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας, Διαδικτυακό Φωτογραφικό Περιοδικό fmag
Στο τέλος του Workshop θα παραδοθεί σε όλους τους συμμετέχοντες βεβαίωση παρακολούθησης.

Μανόλης Κασιμάτης

Ο Μανόλης Κασιμάτης (Αθήνα 1958) πήρε τα πρώτα μαθήματα φωτογραφίας από τον πατέρα του (φωτογράφος-φωτορεπόρτερ της εφημερίδας ΑΥΓΗ περιόδου 1955-1964). Μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Έχει σπουδάσει Γραφικές Τέχνες/Γραφιστική, εκτύπωση όφσετ, ηλεκτρονική τυπογραφία-ψηφιακή επεξεργασία. Παρακολούθησε γενικά και εξειδικευμένα σεμινάρια φωτογραφίας στις σχολές LEICA AKADEMY, E.S.P., BLOU UP και σεμινάριο επαγγελματικής κατάρτισης βίντεο. Επίσης ειδικευμένα σεμινάρια για γραφικές τέχνες, ιστορία Μ.Μ.Ε., ιστορία τέχνης και ιστορία κινηματογράφου. Ιδρυτικό μέλος της πολιτιστικής εταιρείας ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ, της ΑΚΠΙ και της πειραματικής φωτογραφικής ομάδας PROVA D` ARTE. Μέλος των Φίλων Φωτογραφικών Αρχείων και αναμνήσεων. Μέλος του Φοίβου-Οργανισμός πνευματικών δικαιωμάτων των επαγγελματιών δημιουργών φωτογράφων, του ΟΣΔΕΛ και του ΟΣΔΕΕΤΕ. Φωτογραφικά έργα του διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά, καταλόγους-λευκώματα και σε φωτογραφικές σελίδες στο διαδίκτυο. Έχει κάνει 5 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήταν μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας, του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, της Ένωσης Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθηνών και εξεταστής πιστοποίησης αποφοίτων ΙΕΚ φωτογραφίας.
Είναι εκδότης του φωτογραφικού περιοδικού ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ και του ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ. Διετέλεσε αρθρογράφος-συνεργάτης του περιοδικού ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΔΩΛΟ, καθώς και συνεργάτης στα περιοδικά Αντιλήψεις, Φωτογράφος. Έχει ασχοληθεί με την δημιουργία ταινιών μικρού μήκους σε φορμά SUPER 8. Ήταν μέλος της κινηματογραφικής ομάδας ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ και σχεδιαστής του ομώνυμου περιοδικού της, και μέλος της πολιτιστικής εταιρείας ΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ που έχει σκοπό την καταγραφή και αξιοποίηση του ερασιτεχνικού κινηματογράφου. Συνδημιούργησε μία μελέτη για την ίδρυση ενός Ελληνικού Ινστιτούτου φωτογραφίας (Ε.Ι.Φ.).
Κάνει εισηγήσεις σε συνέδρια και ημερίδες για την φωτογραφία.
Οργάνωσε και επιμελείται με φωτογραφικές εκθέσεις και άρθρα το φωτογραφικό δημιουργικό έργο του πατέρα του Στέλιου. Έχει επίσης επιμεληθεί εκθέσεις φωτογραφικών ντοκουμέντων από τις φυλακές και εξορίες της περιόδου 1943-74 και ταυτόχρονα μελετάει την ιστορική αξία και δυναμική της φωτογραφίας ντοκουμέντου τη σκληρή αυτή περίοδο. Υποστηρίζει το έργο της Βιβλιοθήκης ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και της ΠΕΚΑΜ. Επιμελείται και οργανώνει με την εταιρεία φωτογραφίζοντας: εκθέσεις-συζητήσεις με θέμα: αντιπολεμικό,  ο ανθρώπινος πόνος στη εικόνα,  Φωτογραφίζοντας την μάχη του Δεκέμβρη του 44 κα. Ασχολείται με ηλεκτρονική εκτύπωση και επεξεργασία εντύπων, φωτολευκωμάτων, περιοδικών και φυλλαδίων και μονογραφίες φωτογραφικών τεχνικών και παραδίδοντας μαθήματα φωτογραφικών τεχνικών. Καταγράφει την φωτογραφική και τυπογραφική ιστορική δραστηριότητα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.  Συντονίζει την προσπάθεια δημιουργίας συλλόγου απογόνων φωτογράφων.
Αναπαράγει παλιές φωτογραφικές εκδόσεις και εκδίδει φωτογραφικές και τυπογραφικές ιστορικές μελέτες.

Προσωπική ιστοσελίδα http://www.manolokasimatis.gr
Πολιτιστική εταιρεία φωτογραφίζοντας http://eteriafotografizontas.blogspot.com/

Tο μοναδικό (στην Ελλάδα) στο είδος του site/blog πειραματικής ομάδας prova d arte που είναι αφιερωμένο στην φωτογραφική δημιουργική πειραματική έκφραση
http://prova-d-arte.blogspot.com/ prova d`arte" gruppo fotografico

" Ζωγραφίζω εκείνο που δεν μπορεί να φωτογραφηθεί και φωτογραφίζω εκείνο που δεν επιθυμώ να ζωγραφίσω...Δεν με ενδιαφέρει να γίνομαι κατανοητός ως ζωγράφος, ως δημιουργός αντικειμένων ή ως φωτογράφος"....
"Δεν είμαι φωτογράφος της φύσης αλλά της φαντασίας μου ... θα προτιμούσα να φωτογραφίσω μια ιδέα πάρα ένα αντικείμενο, κι ένα όνειρο πάρα μια ιδέα"
Man Ray (1890-1976)

Λίγα λόγια για τη ομάδα: Ιδρύθηκε άτυπα το 1999 από τον φωτογράφο μέλος του εικαστικού επιμελητηρίου Ελλάδας Μανόλη Κασιμάτη (και δασκάλου τεχνικών πειραματικής φωτογραφίας) σαν ανάγκη να αξιοποιηθεί πιο συγκεκριμένα και συλλογικά στην Ελλάδα ο συγκεκριμένος τομέας φωτογραφίας όπου ενώ ήδη από την αρχή της δεκαετίας του 1910 έχει την θέση του στον σύγχρονο εικαστικό κόσμο στην ελληνική εικαστική πραγματικότητα συνεχίζει να παραμένει στην αφάνεια....


 

Προθεσμία εγγραφής:  Έως 31 Μαΐου 2011
Αριθμός Συμμετεχόντων: 12

Χρησιμοποιήστε τη φόρμα εγγραφής, για να δηλώσετε συμμετοχή.

Στη φόρμα "εγγραφής" δηλώστε το email σας, το τηλέφωνό σας και το όνομά σας.
Οι εγγεγραμμένοι χρήστες του site δε χρειάζεται να βάλουν το email, αρκεί να έχουν κάνει Login

Δημοσίευση: 
16 Μαΐου 2011 - 13:51