Buddha Play Ground

ατομική έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Στάρη
·

Η Φωτογραφική  Λέσχη Λάρισας στα πλαίσια της διοργάνωσης “Φωτογραφικές Διατυπώσεις 2010” παρουσιάζει την ατομική έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Στάρη με τίλτο "Buddha Play Ground". Η έκθεση φωτογραφίας θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο της λέσχης και θα διαρκέσει από Τρίτη 13/04/10 έως και Τρίτη 20/04/10.

Το McLeod Ganj, προάστιο της πόλης Dharamsala της βόρειας Ινδίας, έχει γίνει διεθνώς γνωστό καθώς είναι το κέντρο της Θιβετάνικης εξόριστης κοινότητας και η κατοικία του Δαλά'ι' Λάμα. Την άνοιξη του 2008, ένας Θιβετάνος, θέλωντας να δώσει στους εξόριστους συμπατριώτες του μία γεύση από την αθλητική γιορτή των Ολυμπιακών του Πεκίνου, οργάνωσε αγώνες που τους ονόμασε Θιβετάνικους Ολυμπιακούς. Ο Ηλίας Στάρης έχοντας πρωτοεπισκεπτεί το μέρος την δεκαετία του '90, ακολουθώντας την ταξιδιωτική παροιμία, που λέει πως "αν βρέθηκες εκεί μία φορά, σίγουρα θα θελήσεις να ξαναπάς", βρήκε μια καλή ευκαιρία να ταξιδέψει πάλι σε αυτή την γωνιά των Ιμαλα'ί'ων. Για μία εβδομάδα φωτογράφιζε τους αγώνες και όταν αυτή τελείωσαν, γοητευμένος από την ευγένια και την γαλήνη των ανθρώπων αποφάσισε να μείνει και τις υπόλοιπες δύο εβδομάδες που διέθετε, στην περιοχή, αντί να περιηγηθεί στα βουνά όπως ήταν η αρχική του ιδέα.

Η φωτογραφική εργασία που παρουσιάζει εδώ είναι το απόσταγμα της εμπειρίας του από αυτό το ιδιαίτερο μέρος στο οποίο το Θιβέτ συναντάει την δύση. Η αυστηρή πνευματική παράδοση του Θιβέτ όχι απλώς δεν βρίσκεται αντίθετη με το τεχνολογικό και πολιτιστικό άνοιγμα της Ινδίας αλλά δημιουργεί μία νέα πνευματικότητα, γειωμένη με την καθημερινότητα. Ο τίτλος της έκθεσης Buddha Play Ground, προσπαθεί να εκφράσει αυτό το πάντρεμα του διαλογισμού με το παιχνίδι, της ενδοσκόπησης και εσωστρέφειας με την εξωστρέφεια και το να είναι κανείς κομμάτι αυτού του διαρκώς μεταβαλόμενου μελισιού στο οποίο ζούμε. Είναι το πορτραίτο ενός ανθρώπου που μπορεί να βρει την επαφή με τον εαυτό του χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψει τους πολύβοους δρόμους του κόσμου.

Για την ιστορία, όπως ο ίδιος ο φωτογράφος αναφέρει, η εργασία με τους Θιβετάνικους Ολυμπιακούς αγώνες, απορρίφθηκε από όλα τα μεγάλα και ανεξάρτητα έντυπα της χώρας μας, προφανώς για πολιτικούς λόγους. Το ταξιδιωτικό κομμάτι της εργασίας δημοσιευθηκε στο Γεωτρόπιο της Ελευθεροτυπίας, τευχος 483, 18 Ιουλίου 2009.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη 13 Απριλίου 2010, στις 8.30 μ.μ.

Δημοσίευση: 
11 Απριλίου 2010 - 15:20