Φωτοφιλοσοφικά

warning: Creating default object from empty value in /home/fll/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.
Άρθρα σχετικά με την τέχνη της φωτογραφίας κτλ

Nine Eyes of Google Street View

"Ένα φωτογραφικό δοκίμιο από τον Jon Rafman. H Google ως φωτογράφος δρόμου."

Το Street View ξεκίνησε το Μάιο του 2007 για να επιτρέψει στους χρήστες να εξερευνήσουν τον κόσμο μέσα από εικόνες. Εκείνο τον καιρό, η κάλυψη περιοριζόταν μόνο σε πέντε πόλεις των Η.Π.Α.

Αυτή η λειτουργία παρέχει στους χρήστες πανοραμικές προβολές επιπέδου οδού 360° μοιρών οριζόντια και 290° μοιρών κάθετα μέσα στους Χάρτες Google. Η Google συλλέγει αυτές τις εικόνες με τη χρήση ειδικών καμερών και εξοπλισμού που πραγματοποιούν λήψη και ταιριάζουν τις εικόνες με μία συγκεκριμένη τοποθεσία μέσω συσκευών GPS. Μετά τη λήψη των εικόνων, "ράβονται" μεταξύ τους για τη δημιουργία ενός πανοράματος 360°. Τα πρόσωπα και οι πινακίδες κυκλοφορίας αλλοιώνονται πριν την προσφορά των εικόνων και προτού καταστούν ορατές στους χάρτες Google.

Δύο χρόνια μετά, 2009, και ο Jon Rafman εκδίδει το φωτογραφικό δοκίμιο του πάνω στο Google Street View. http://9eyes.tumblr.com/

Reverse Image Search

Reverse Image Search - Αντίστροφη Αναζήτηση Εικόνων.

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί ποιο είναι το αντικείμενο/θέμα μίας φωτογραφίας (πχ το είδος του πτηνού που έχετε φωτογραφίσει), θέλετε να βρείτε παρόμοιες εικόνες ή να δείτε ποιος μπορεί να χρησιμοποίησε τη φωτογραφία σας ή παρόμοια με τη δική σας σε άλλο site;

Με αφορμή μια φωτογραφία

Βαλκάνια μια περιοχή που διαρκώς μεταβάλλεται. Μια περιοχή γεμάτη ένταση, που καθ' όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα γεύτηκε αρκετές φορές τον πόλεμο.

Κόσσοβο 1996-99. Ακόμη ένας πόλεμος στην περιοχή των Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε αυτή την φορά μεταξύ των σερβικών και γιουγκοσλαβικών δυνάμεων ασφάλειας και του απελευθερωτικού στρατού του Κοσόβου (KLA), που τον αποτελούσαν μια ομάδα Αλβανών ανταρτών που επιδίωκαν την ανεξαρτησία για τους.

Αντίλογος για τη Νέα Ελληνική Φωτογραφία - Γιάννη Σταθάτου

"Αποστρέψω το πρόσωπόν μου απ’ αυτών και δείξω τι έσται αυτοίς επ’ εσχάτων• ότι γενεά εξεστραμμένη εστίν, υιοί, οις ουκ έστιν πίστις εν αυτοίς… Ότι έθνος απολωλεκός βουλήν έστιν, και ουκ έστιν εν αυτοίς επιστήμη". Διαβάζοντας τις απόψεις του Πλάτωνα Ριβέλλη για τη νέα ελληνική φωτογραφία όπως διατυπώθηκαν πρόσφατα στον Φωτογράφο (τ.148), αναλογίσθηκα ότι από καταβολής κόσμου, προσφιλής απασχόληση των παλαιοτέρων αποτελεί η διατυμπάνιση πως όλα αλλάζουν προς το χειρότερο, ότι αρχές και ήθος χάθηκαν ανεπιστρεπτί, και πως η επερχόμενη γενεά ούτε ιερά έχει ούτε όσια, παραδομένη σε ποταπά ιδανικά. «Ημάρτοσαν ουκ αυτώ τέκνα μωμητά, γενεά σκολιά και διεστραμμένη…» βροντάει ο δικαίως εκνευρισμένος Μωυσής στη Παλαιά Διαθήκη και τον ίδιο περίπου τόνο φωνής υιοθετεί, τηρουμένων των αναλογιών, ο κ. Ριβέλλης.

Οι ετικέτες των βιογραφικών σημειωμάτων - Πλάτωνα Ριβέλλη

Έχω από παλιά μια εμμονή και μια οργισμένη αντίδραση απέναντι στα βιογραφικά σημειώματα, τα οποία με αδιακρισία και αδιακρίτως μας επιβάλλονται, ενώ στην ουσία δεν αποδίδουν παρά ένα πολύ μικρό μέρος τής αλήθειας μιας ολόκληρης ζωής.

Είναι σαφές ότι η ζωή ενός ανθρώπου μπορεί να κριθεί μόνον όταν ολοκληρωθεί. Δηλαδή μετά τον θάνατό του. Τότε είναι που οι επιλογές του εκτιμώνται με βάση τις συνέπειες, θετικές ή αρνητικές, που είχαν στη ζωή του. Μέχρι τότε ο άνθρωπος παλεύει ανάμεσα στις ενστικτώδεις αντιδράσεις του και τις δήθεν λογικές αποφάσεις του. Αυτή την πορεία θα έπρεπε να προσπαθεί να συμπυκνώσει και να εκφράσει ένα «βιογραφικό σημείωμα». Όσα όμως έχει επικρατήσει να περιλαμβάνονται σ’ αυτό είναι μοναχά οι επιγραμματικές και πανηγυρικές πράξεις που σηματοδότησαν μια οπωσδήποτε πιο σύνθετη ζωή.